Kort om os

Lidt historie

Historien i dag

Havnens Maskinværksted Stubbekøbing ApS er smukt beliggende i vandkanten i industriområdet ved Stubbekøbing Havn. 

Maskinværkstedet blev købt af Elo Kristiansen i april 2020, og siden da har stedet oplevet en sand opblomstring. Fra “blot” at være et velkørende smede- og maskinværksted tilbydes nu også service og reparation af bådmotorer.

I 2022 blev HMS (Havnens Maskinværksted Stubbekøbing) autoriseret Mercury forhandler, så man nu også finder de højtydende Mercury motorer samt reservedele til salg her.  

Dengang det hele startede

I 1910 åbnede jernbanen Stubbekøbing-Nykøbing-Nysted (SNNB).

Det var en jernbane, der var bygget til at transportere personer, kreaturer og andet gods mellem byerne. Banen blev f.eks. flittigt brugt til at transportere bl.a. roer til Nykøbing Sukkerfabrik og kreaturer til slagtehuset i Nykøbing.

I 1964 var økonomien i SNNB desværre så dårlig, at jernbanestrækningen blev nedlagt. Skinnenettet blev fjernet og pløjet op til landbrugsjord. En del af stationsbygningerne blev solgt til private formål. Remisebygningen i Stubbekøbing blev også sat til salg.

I 1965 købte brødrene Helmer og Hans Jensen remisebygningerne og indrettede dem til værksted.

Helmer havde fra 1950 drevet værksted fra Gundslev, hvor han boede. Her reparerede han landbrugsmaskiner og alt andet, som følger med som smed i et lille landsamfund. Han var imidlertid også begyndt at reparere dele til stenfiskerfartøjer. Det var som regel store dele, som krævede meget plads, og det var der ikke for meget af i Gundslev. Helmer så, at remisebygningerne i Stubbekøbing var til salg og så en fantastisk chance for at drive sin virksomhed videre med rigeligt plads og tæt ved havnen, som havde været en hindring i Gundslev.

718fe6feb248a6f0c96d589781b6e59c

Hans har på det tidspunkt arbejdet nogle år i Canada, men kom hjem og købte remisebygningerne sammen med sin bror Helmer. 

I 1966 startede Helmer og Hans Stubbekøbing Motor og Maskinværksted.

De fik hurtigt mere arbejde med flere stenfiskerfartøjer. Værkstedet lå jo nu perfekt i forhold til havnen. Helmer og Hans drev virksomheden sammen indtil 1998.

Brødrene havde igennem årene haft mange spændende opgaver, som f.eks. opbygning af tørrestuer til savværker i Danmark, Sverige og Tyskland, reparation af DFDS-færger samt fremstilling af diverse værktøj til hjælp til opbygning af Farøbroen i 1980-85.

I januar 1998 valgte Helmer at gå på pension. Virksomheden blev derfor delt, og Hans fortsatte sin halvdel af virksomheden i de vestliggende bygninger.

Torben Boeg Jensen overtog far Helmers halvdel og startede Havnens Maskinværksted Stubbekøbing ApS i de østlige bygninger.

Torben valgte at videreføre virksomheden, som den tidligere havde været drevet og overtog de fire smedesvende, som var ansat under Helmer.

Siden 1998 er virksomheden blevet optimeret og trimmet, så den er specielt velegnet til at reparere og servicere ral- og sandsugerskibe.

Her blev dog også udført en del andet smedearbejde, bl.a. reparation af landbrugsmaskiner.

I april 2020 solgte Torben Maskinværkstedet til Elo Kristiansen, og vi er således tilbage ved Havnens Maskinværksted Stubbekøbing af i dag.

895353d0845cd2d8ca99433100dcd206